đŸ› ïž Just nu pĂ„gĂ„r en större helrenovering hĂ€r. Om du hittar nĂ„got som inte fungerar som det ska fĂ„r du gĂ€rna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Koppla ihop Ifttt med din egen dator

| | | | LĂ€stid: 2 minuter (1774 tecken)

Detta blogginlĂ€gg sorterar under avdelningen “för att det gĂ„r”. Eventuell nytta med det hĂ€r fĂ„r andra komma pĂ„.

NÀr jag startade bokföringsprogrammet i förra veckan passade jag samtidigt pÄ att skicka en statusuppdatering till Twitter om det. Och eftersom jag avslutade med hashtaggen #f skickades uppdateringen dessutom vidare till Facebook, tack vare finurliga Ifttt.

Ifttt har jag bloggat om nÄgra gÄnger tidigare, men Àr kortfattat en tjÀnst som gör det möjligt att knyta ihop de webbtjÀnster man anvÀnder pÄ olika sÀtt. Jag har satt upp en regel som innebÀr att alla twitteruppdateringar jag gör som innehÄller just #f ocksÄ ska postas pÄ Facebook.

Mina vĂ€nner kan lĂ€tt se vilka statusuppdateringar pĂ„ Facebook som kommer via Ifttt eftersom det stĂ„r just “via Ifttt” under dem.

Uppdateringen om bokföringen hade den lilla markören, och jag fick frÄgan om jag hade en regel som postade inspirationsmeddelandet automatiskt.

Det hade jag ju inte, eftersom Ifttt Àr en tjÀnst för webben men inte vad som hÀnder pÄ datorn.

Men sen började jag fundera. Ifttt gÄr ocksÄ att koppla till Dropbox, och allt som hÀnder pÄ Dropbox hÀnder ju ocksÄ pÄ min dator och vice versa.

Och eftersom en av hÀndelserna pÄ Dropbox som Ifttt kan reagera pÄ Àr om en ny fil har dykt upp sÄ skulle det kanske gÄ att fÄ till nÄgot ÀndÄ?

Det hÀr blev ett ypperligt tillfÀlle att testa Hazel, ett program som jag hört mycket om men aldrig provat. Med Hazel gÄr det att övervaka vissa kataloger pÄ hÄrddisken och utföra en massa automatik nÀr vissa saker intrÀffar.

Med Hazel gÄr det till exempel att hÄll koll pÄ nÀr ett en fil senast öppnades. Jag stÀllde in Hazel att övervaka mitt bokföringsprogram. Har det startat nÄgon gÄng under de senaste 30 minuterna sÄ skapar jag en fil i en katalog pÄ Drobox med hjÀlp av följande kommandot

echo "win7" >> "$(date +%s).txt"

NÀsta steg var att ge Ifttt i uppdrag att bevaka samma katalog och twittra varje gÄng en ny fil dykt upp.

Och det fungerar.

Nyttan? Som jag skrev, ingen aning. Men det gick. Jag Àr nöjd sÄ. KÀnner mig som en av de dÀr smarta utvecklarna jag bloggade om i förra veckan.